martes, 27 de enero de 2015

SANT ANTONI A MANUEL



El passat cap de setmana 17 i 18 de gener es va celebrar al poble de Manuel la festa de Sant Antoni.
Ja fa anys que es va celebrant la festa, encara que s’han anat perdent a poc a poc algunes de les pràctiques que es feien abans.

Sobre l’any 1300 va ser quant va començar la difusió de la seua devoció, sobretot al nord de la nostra comunitat, al qual se li demanava ajuda en la protecció de l'animal i de les persones i prosperitat a l’empresa agrària i col·lectiva.

La festa sol  preparar-se uns dies abans del 17 de gener, o bé la vespra. Comença amb l’arrossegament, que és el moment on es va a pels arbres, llenya o herbes que serviran per a construir la barraca de la foguera. Normalment es feia amb el bestiar i encara hi ha alguns pobles on segueix la mateixa tradició. Per exemple a Canals, que l’arrossegada comença el dia 8 de desembre.
 El dia del sant es concentra majoritàriament en actes religiosos, l'acte que més força té és la matxà, correguda o cavalcada, que es fa normalment després de la missa major, on es beneeixen els animals i es reparteix un dolç anomenat pa o coca de Sant Antoni.

La festivitat de Sant Antoni representa la mort i la resurrecció de la naturalesa, la mort és l’hivern i la primavera és la vida. Per això, com a protector dels animals que se’l considera, sobretot dels de càrrega i treball de camp, encara que també de ramats de cabres i ovelles i de tots aquells animals que ens serveixen per al desenvolupament agrícola, se li demana la garantia de la fertilitat i el guariment del bestiar al nou cicle agrícola que es va començar.

Al nostre poble el dia 16 es va preparar la foguera que va ser cremada el dia 17 al carrer Bonavista, on  les Filles de Maria varen repartir xocolate calent i coca en llanda per a tots els assistents .L la benedicció dels animals es va realitzar el dia 18 després de missa major on van acudir tota classe d´animals.

Ací vos deixe algunes dites de sant Antoni, i l´enllaç a les fotografies del sant Antoni a Manuel. Fotos.

"Sant Antoni del porquet és el primer sant del fred"
"Dels sants de gener, Sant Antoni és el primer."
"A sant Antoni el dia creix a pas de dimoni"
"A sant Antoni del porquet, a les cinc ja es veu solet".




Bibliografia: http://www.cece.gva.es/ocd/sedev/docs/Les_festes_del_foc_i_els_moros_i_cristians_c.pdf




No hay comentarios:

Publicar un comentario